Ilijaš

Pokreni video

Kao počinioci zločina na području opštine Ilijaš su navedene policijske i paravojne formacije, kao i pripadnici VRS-a. 

Srpske snage su u maju i junu 1992. u opštini Ilijaš ubile najmanje 22 Muslimana, napale nekoliko većinski muslimanskih sela i uništile brojne historijske i vjerske spomenike, tjerale seljane iz njihovih kuća i mnoge od njih držale zatočene u lošim uslovima u zatočeničkim centrima u toj opštini. (str. 209–210, Krajišnik)

Vlasti su 1992. godine u toj opštini zatočene civile pretežno hrvatske i muslimanske nacionalnosti držale u devet zatočeničkih centara*. (str. 209, Krajišnik)

*Tehničkoj školi, staroj zgradi željezničke stanice, skladištu preduzeća INA, starim kućama Jamjanovića, staroj jami u Podlugovima, policijskoj stanici i zatvoru, na punktu zimske službe u Nišićima, hali pogona MIK u Podlugovima i betonskom bunkeru uz rijeku Stavanju u Podlugovima

Srpski vojnici su nakon granatiranja, početkom juna, ušli u selo i ubili 20-ak mještana nakon što su ih zarobili, a druge su istjerali iz njihovih domova i okupili ih na željezničkoj stanici, odakle ih je policija odvezla u Podlugove gdje su bili zatočeni dva mjeseca. (str. 208–209, Krajišnik) (str. 412, Stanišić i Župljanin tom 1) (str. 59, Šešelj)

Dvojica mještana Gornje Bioče ubijena su pred svojom kućom za vrijeme napada na ovo selo 29. maja 1992. (str. 209 i 263, Krajišnik) (str. 412–413, Župljanin i Stanišić tom 1)

Lokalni srpski vojnici zatočili su Muslimane, uključujući žene i djecu, u seoskoj školi u Gornjoj Bioči, odakle su odveli 80 muškaraca u zatočeničke centre u Podlugovima, gdje je, između ostalog, zabilježeno da su im stražari ubacivali otrovni gas, prema njima je okrutno postupano, da bi sa tih lokacija sredinom augusta 1992. zatočenici bili prebačeni u zatočenički centar u Semizovcu, opština Vogošća. (str. 209, Krajišnik) (str. 412–413, Župljanin i Stanišić tom 1) (str. 59, Šešelj)

Dvojica zatočenika premlaćena su u zgradi SJB-a u Ilijašu. (str. 413, Župljanin i Stanišić tom 1)

Tokom 1992., srpske snage su razorile veliki broj historijskih i vjerskih lokaliteta u Ilijašu (str. 210, Krajišnik) (str. 407, Župljanin i Stanišić tom 1)

Paljene su kuće u Lješevu i Gornoj Bioči, čije je stanovništvo protjerano, a većina žitelja zaseoka Mlini je napustila ovo mjesto nakon napada u aprilu i junu 1992. (str. 413, Župljanin i Stanišić tom 1) (str. 209, Krajišnik)