Vogošća

Pokreni video

Pripadnici MUP-a, VRS-a i paravojne formacije označene su kao počinioci zločina koji su u Vogošći konstatovani haškim presudama.

Srpske snage su nakon stavljanja pod kontrolu Vogošće granatirale sela u toj opštini, a nakon zauzimanja sela, srpske snage su Muslimane i Hrvate lišavale slobode i držale ih zatočene u teškim uslovima u deset zatočeničkih centara* u toj opštini. Neki zatvorenici korišteni su kao živi štitovi i tom prilikom su smrtno stradali, a do novembra 1992. iz Srbije su redovno dolazili Srbi da tuku zatočenike i tjeraju ih na ponižavajuće seksualne radnje. (str. 222, Krajišnik)

*kasarna u Semizovcu, Planjina kuća u Semizovcu,  Bunker “kod Sonje” pokraj pansiona “Kon Tiki”, sportski centar, tunel “Krivoglavci”, zgradi preduzeća “Kisikana”, Distribucioni centar UPI-ja, Nakina garaža, hotel “Park” i UNIS-ove tvornice

U Planjinoj kući zatočavani zarobljenici sa područja opštine Ilijaš. (str. 220–221, Krajišnik)

Tokom septembra 1992., najmanje 15-ak petnaest zatočenih Muslimana u Planjinoj kući poginulo je na prisilnom radu na liniji fronta ili dok su korišteni kao živi štit, a nekoliko zatočenika je ranjeno. (str. 221, Krajišnik) (str. 952–953, Karadžić tom 2) (str. 501, Stanišić i Župljanin tom 1) (str. 59, Šešelj)

Nakon zauzimanja sela Svrake, srpske snage su zarobile veliku grupu mještana odveli ih u kasarnu u Semizovcu, dio vojno sposobnih muškaraca odveden je u Nakinu garažu. (str. 943, Karadžić tom 2) (str. 499–500, Stanišić i Župljanin tom 1)

Osobe zarobljene u borbenim dejstvima u Vogošći, Svrakama i Semizovcu prebačene su u Bunker, gdje su fizički maltretirani, a žene koje su bile zatočene na tom mjestu bile su izložene seksualnom zlostavljanju u okolnim objektima i na srpskim položajima na frontu. (str. 942 i 944, Karadžić tom 2)

Zatočenici su također iz Bunkera odvođeni na kopanje rovova i na druge vrste prisilnog rada. (str. 944, Karadžić tom 2) (str. 500, Stanišić i Župljanin tom 1)

U granatiranju sela oštećeno je i više vjerskih objekata. (str. 222, Krajišnik)

Žrtve zločina nisu aktivno učestvovale u neprijateljstvima. (str. 501, Stanišić i Župljanin tom 1)