Granatiranja

U naselje Alipašino Polje (odnosno u ulice Geteova i Bosanska) sa položaja SRK-a ispaljene tri minobacačke granate kojima je ubijeno šestoro djece i ranjeno još civila, među kojima je bilo i djece.

Red civila u naselju C5 – Dobrinja sa položaja koji je kontrolisao SRK namjerno gađan minobacačkom granatom koja je usmrtila 14 osoba, a više od deset ih je tom prilikom ranjeno.

Tri minobacačke granate ispaljene sa položaja SRK-a pale u naselje Dobrinja (U ulicu oslobodilaca sarajeva) kojom prilikom je poginulo najmanje osam civila, među njima i jedno dijete, i ranjeno najmanje 18 osoba, među njima i dvoje djece.

Tramvaj koji se kretao ka Ilidži na raskrsnici kod muzeja pogodila raketa ispaljena iz ručnog bacača sa položaja SRK-a, u eksploziji ranjen Hajrudin Hamidić, civil i vozač tramvaja na koji je potom otvorena i snajperska vatra.

Na buvljoj pijaci na Baščaršiji ranjeno najmanje sedam civila, dok su dva civila poginula u eksploziji dvije granate ispaljene sa položaja SRK-a.

Najmanje 43 osobe su poginule, a više od 70 ih je ranjeno u eksploziji minobacačke granate koja je pogodila ulicu u blizini pijace Markale ispaljene sa teritorije pod kontrolom SRK-a (većina stradalih bili civili, osim jednog vojnika ABiH-a koji je poginuo). – Istog dana pale su još četiri granate 200-300 metara južno od pijace Markale, kod poslovnog centra UPI-a i kod zgrade BKC-a koje su povrijedile šest-sedam ljudi, a koje su također ispaljene sa položaja SRK-a.

-Istog dana pale su još četiri granate 200-300 metara južno od pijace Markale, kod poslovnog centra UPI-a i kod zgrade BKC-a koje su povrijedile šest-sedam ljudi, a koji su takođe ispaljene sa položaja SRK-a.

SRK podvrgnuo cijeli grad Sarajevo, uključujući područja Pofalića, Vratnika i Velešića, neselektivnom i nesrazmjernom granatiranju, povrijeđeno više civila, oštećene ili uništene civilne zgrade, uključujući Državnu bolnicu.

SRK podvrgnuo cijeli grad Sarajevo, uključujući Vratnik, Baščaršiju, Logavinu, Bistrik, Sedrenik, Vasin Han i Hrid-Jarčedole, neselektivnom i nesrazmjernom granatiranju i uslijed tog granatiranja je poginulo ili povrijeđeno više civila, oštećene civilne zgrade i objekti, uključujući Muzičku akademiju.

Dvije granate ispaljene sa položaja SRK-a pogodile parkiralište u naselju Dobrinja gdje se održavao turnir u malom fudbalu, a u eksploziji poginulo najmanje 12 osoba, dok ih je 100-ak povrijeđeno.

Na pijaci Markale eksplodirala minobacačka granata koja je usmrtila 68, a ranila 140 osoba, granata ispaljena sa položaja SRK-a.

14. 5. 1992. ili približno tog datuma izvršeno žestoko granatiranje Sarajeva, čime je pričinjena materijalna šteta i ranjene su tri osobe.

Granata pala na Ulicu Vase Miskina u Sarajevu, uslijed eksplozije poginulo najmanje deset a ranjeno najmanje 100 osoba. Granata ispaljena sa položaja SRK-a.

Na civile koji su prelazili most u Butmiru otvorena topovska vatra. Sljedećeg dana otvorena vatra na civile i dva vozila UNPROFOR-a koji su se kretali Igmanskom cestom.

SRK ispalio tri granate koje su u Livanjskoj ulici ubile najmanje četiri civila i teško ozlijedile najmanje šest civila.

SRK ispalio granatu koja je pala na Ulicu Dženetića čikma u Starom Gradu, Sarajevo, teško povrijeđeno dvoje i poginulo troje djece.

Pripadnici SRK-a ispalili četiri minobacačke granate koje su pale u Ulici Skenderija, Ulici Branilaca Sarajeva, Ulici Mula Mustafe Bašeskije i Ulici Ferhadija i tom prilikom su četiri osobe poginule, a njih 17 je povrijeđeno.

Sa položaja SRK-a ispaljena granata koja je pala u naselje Sokolovići na područje ulice Marice Uherke kojom prilikom su povrijeđene tri osobe.

U školi “Simon Bolivar” u Dobrinji eksplodirala minobacačka granata isplaljena sa položaja SRK-a kojom je ubijeno sedam i ranjeno 12 lica.

Avio bombe

Pripadnici Ilidžanske brigade SRK-a lansirali modifikovanu aviobombu koja je eksplodirala u Hrasnici u ulici ) Alekse Šantića, u eksploziji poginuo jedan civili, nekoliko ih je ranjeno, srušene dvije, oštećeno približno deset kuća.

U Ulicu Safeta Hodžića pala jedna modifikovana aviobomba i deset projektila ispaljenih sa položaja SRK-a, srušeni gornji spratovi stambene zgrade kojom prilikom je povrijeđeno najmanje 16 civila, od kojih dvoje teže.

Modifikovana aviobomba koju su ispalili pripadnici SRK-a na stambeno područje na Alipašinom Polju i tom prilikom je ranjeno sedam osoba.

Pripadnici SRK-a lansirali modifikovanu aviobombu, koja je eksplodirala u Ulici Čobanija, u eksploziji su ranjena najmanje tri civila, od kojih dva teško.

SRK-a lansirao modifikovanu aviobombu, koja je eksplodirala u Geteovoj ulici u naselju Alipašino Polje, poginule dvije osobe, od kojih je jedna bila djevojčica od godinu i deset mjeseci, a četiri osobe su povrijeđene.

Pripadnici SRK-a lansirali modifikovanu aviobombu, koja je eksplodirala u stambenoj zgradi u Geteovoj ulici, poginule su tri osobe, povrijeđeno ih je sedam.

Pripadnici SRK-a ispalili jednu ili dvije modifikovane aviobombe, koje su pale na Ulicu Bunički potok i Ulicu Alekse Šantića u Hrasnici. U eksploziji u Ulici Bunički potok povrijeđeno je 13 civila, od kojih su dva pretrpjela teške povrede.

Pripadnici SRK-a lansirali modifikovanu aviobombu, koja je pala u baštu jedne kuće u stambenoj četvrti, pored zgrade PTT-a.

Pripadnici SRK-a lansirali o modifikovanu avio-bombu, koja je eksplodirala u Bjelašničkoj ulici u Sokolovićima, kojom prilikom su poginula dva civila, dok ih je 11 povrijeđeno, od kojih neki teško.

Jedan ili više pripadnika SRK-a lansirao modifikovanu aviobombu koja je udarila u zgradu “BITAS” u Ulici Zmaja od Bosne kojom prilikom je jedan civil poginuo, jedna osoba ranjena, a zgrada oštećena.

Modifikovana avionska bomba ispaljena s položaja SRK-a pala u Ulicu Safeta Zajke, poginula dva civila i teško ranjeno civila.

Modifikovana avionska bomba koja je ispaljena sa položaja SRK-a eksplodirala u Majdanskoj ulici, prouzročila smrt dva i ranjavanje šest civila.

U Univerzitetsko-medicinskom centru eksplodirala modifikovana avionska bomba ispaljena sa položaja SRK-a, ranjena tri ili četiri civila, neke od okolnih zgrada razorene.

Modifikovana avionska bomba ispaljena sa položaja SRK-a pogodila zgradu televizije, ranjeno približno 30 civila, jedan poginuo.