Baza Sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH

O projektu

Baza sudski utvrđenih činjenica je projekat Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) koji se u periodu od aprila 2021. godine do marta 2023. realizuje uz podršku Fonda za demokratiju Ujedinjenih nacija (UNDEF). Podršku u verifikaciji podataka za bazu pružio je advokat Nermin Mulalić, a pripremu za korištenje ovog materijala u formalnom obrazovanju u BiH uradila je profesorica Melisa Forić.

Tokom ovog perioda, iz haških presuda prikupljan je materijal, odnosno sudski utvrđene činjenice koje su osnov ove baze, podijeljenje u deset regija – Sarajevo i okolina, istočna Hercegovina, zenička regija, srednja Bosna, dobojsko-posavska regija, istočna Bosna, Srebrenica, hercegovačka regija, Krajina, bijeljinsko-zvornička regija.

BIRN BiH objavljuje i deset kratkih dokumentarnih filmova za svaku regiju, koji, osim zaključaka presuda i incidenata, sadrže i lična svjedočenja svjedoka, žrtava i preživjelih, čime se i na takav način želi pružiti podrška u borbi protiv negiranja i minimiziranja zločina i presuđenih činjenica.

Cilj projekta je stvoriti izvore informacija zasnovane na činjenicama koji se mogu koristiti u obrazovne i informativne svrhe, što će doprinijeti borbi protiv dezinformacija i poboljšanju medijske pismenosti. Stoga će ova multimedijalna baza poslužiti budućim istraživačima, studentima, novinarima, ali i nastavnicima i ministarstvima obrazovanja koji iz ponuđenih obrazovnih alata mogu crpiti materijale za nastavne planove i programe, te metodologije o tome kako predavati o proteklom ratu.

Tim BIRN-a BiH

Novinar na projektu: Haris Rovčanin
Dizajn internet stranice i web development: Admir Hodžić
Snimatelj: Mirza Mršo
Montaža: Elvedin Zorlak
Urednici: Džana Brkanić i Semir Mujkić
Direktor: Denis Džidić
Projekt menadžerica: Katarina Zrinjski
Vanjski saradnici
Obrazovni alat izradila: Melisa Forić
Baza sudski utvrđenih činjenica: Nermin Mulalić

Uz podršku
Fonda za demokratiju Ujedinjenih nacija (UNDEF)

Korišteni materijali:

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
European Pressphoto Agency

Kontaktirajte nas

Ako ste primijetili grešku ili želite ukazati na bilo kakvu omašku koju bismo mogli dodatno pojasniti, molimo vas da nas kontaktirate na urednik@birnnetwork.org