Novo Sarajevo

Pokreni video

Zločine na civilinim stanovništvom u ovoj sarajevskoj opštini su prema presudama počinili pripadnici VRS-a, policije i paravojne formacije.*

*Među paravojnim formacijama koje su bile na ovom području se spominju “šešeljevci”.

Dijelovi opštine Novo Sarajevo koji su se nalazili pod kontrolom VRS-a, odnosno Sarajevsko-romanijskog korpusa su naselja Grbavica, Vraca, Kovačići i Miljevići.

Linija prema ABiH je uspostavljena na obali Miljacke, što je obuhvatalo most Bratstva i jedinstva i Vrbanja most, zapadno prema Hrasnom i istočno prema Skenderiji. Od Vrbanja mosta je išla ka Jevrejskom groblju sve do podnožja Debelog brda, zatim na dijelu brda Mojmilo koje se protezalo do Vraca i spuštalo prema Lukavici, dok je od mosta Bratstva i jedinstva linija prema ABiH išla današnjom Ulicom Topal Osman-paše, zgrade “Loris” i stadiona Grbavica te naselja Hrasno Brdo (str. 898 i 1.407, Karadžić tom 3)

Srpske vlasti su 1992. godine u ovoj opštini civile pretežno hrvatske i muslimanske nacionalnosti držale zatočene u šest zatočeničkih cenatra.* (str. 215, Krajišnik)

*kasarna “Slaviša Vajner Čiča”, garaže i podrumi u Grbavici, prodavnica “Digitron-Buje”, prostorije Mjesne zajednice “Vraca”, Đački dom “Bane Šurbat”, Policijska stanica “Vraca”, zgrada “Šopinga” na Grbavici

Otprilike 280 ljudi koji su ranije bili zatočeni u Hadžićima dovezeno je 22. juna 1992. u četiri autobusa u kasarnu “Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici gdje su udarani kundacima pušaka, policijskim palicama i raznim predmetima, pojedinci su prozivani i prebijani, a narednog dana ih je otprilike 233 vraćeno u autobuse i odvezeni su u zatvor “Kula”. (str. 904–906, Karadžić tom 2)

Konstatovano je da su pojedinci bili zatočeni u kasarni nekoliko dana u junu 1992., premlaćivani, i da je skoro 50 zatočenika bilo prisiljeno da prolazi kroz špalir, držani su u lošim uslovima. (str. 907, Karadžić tom 2)

Bosanski Muslimani i Hrvati tjerani su na prisilni rad, za šta su bili odgovorni komandiri vodova ili četa VRS-a u Novom Sarajevu, a što je podrazumijevalo kopanje rovova i nošenje municije. (str. 900–901, Karadžić tom 2), (str. 293, Krajišnik)

Imovina Muslimana i Hrvata je oduzimana i pljačkana u ovoj opštini, a kuće su im proizvoljno pretresane, prilikom čega su oni premlaćivani, dok su neki istjerani iz svojih domova i primorani da se zbog zastrašivanja i prijetnji presele na drugu obalu Miljacke. (str. 284 i 294, Krajišnik), (str. 901 i 907, Karadžić tom 2)