Teslić

Pokreni video

Kao počinioci zločina u Tesliću, označeni su pripadnici paravojnih formacija, policije i Vojske Republike Srpske (VRS).

Nepoznati broj civila su u maju 1992. u gradu Tesliću ubili pripadnici paravojnih formacija. (str. 265. Krajišnik)

Jednu osobu su pripadnici paravojnih formacija ubili u krevetu u Domu zdravlja. (str. 265. Krajišnik)

Početkom juna u Teslić su došli pripadnici paravojne formacije koja se nazivala grupa “Miće” i pripadnici policije iz Doboja, te pretresali i pljačkali kuće koje su pripadale nesrpskim stanovnicima Teslića. (str. 281. Stanišić i Župljanin, tom I)

Nakon što su blokirali sve puteve koji su vodili iz Teslića, 4. juna 1992. je granatirano bošnjačko selo Stenjak, poslije isteka roka koji su stanovnicima dali da predaju svoje naoružanje. Nije pružan nikakav otpor. (str. 270. Stanišić i Župljanin, tom I)

Srbi su 1992. godine zatočavali Bošnjake i Hrvate u skučenom prostoru u nekoliko zatočeničkih centara u općini Teslić, gdje su ih surovo premlaćivali, a neki su usljed toga preminuli. Zatočenici su imali radnu obavezu i obavezu kopanja rovova. (str. 272. Stanišić i Župljanin, tom I), (str. 293. Krajišnik)

Srpske vlasti su 1992. godine u ovoj općini civile pretežno hrvatske i bošnjačke nacionalnosti držale zatočene u sedam* zatočeničkih centara. (str. 203. Krajišnik)

*Stanica javne bezbjednosti (SJB), magacin Teritorijalne odbrane (TO) (na cesti prema rudniku Gomjenica i Vlajićima), u zatočeničkom centru u Pribiniću, u školi “Mladost”, u teslićkom zatvoru, na Stadionu fudbalskog kluba “Proleter” i u lječilištu Banja Vrućica.

Poslije 3. juna 1992. godine, muškarce, Bošnjake, koji su skoro svi bili ugledni građani i zatočeni u zgradi SUP-a u Tesliću, tukli su pendrecima, palicama i drugim predmetima. Zatočenike su tukli jedne pred drugima. (str. 272. Stanišić i Župljanin, tom I), (str. 282. Brđanin)

Iz zgrade SUP-a u Tesliću na kraju su ih premjestili u skladište TO-a u Tesliću i u zatočenički logor u Pribiniću, što je trajalo približno do početka oktobra 1992. godine. (str. 272. Stanišić i Župljanin, tom I)

U skladištu TO-a bilo je zatočeno od 100 do 130 muškaraca, Bošnjaka i Hrvata, koji su bili civili. Premlaćivani su svakog dana, a mnogi su prozvani, i nakon toga ubijeni. (str. 275–276. Stanišić i Župljanin, tom I), ( str. 172. Brđanin)

Konstatovano je da su pripadnici policije i paravojnih formacija u skladišu TO-a ubili četvoricu zatočenika. (str. 281. Stanišić i Župljanin, tom I), ( str. 172. Brđanin), (str. 265. Krajišnik)

Za zatočeničke objekte u skladištu TO-a i zgradi SJB-a bili su zaduženi pripadnici rezervnog sastava milicije i lica u vojnim uniformama, a zločine u skladištu TO-a počinili su pripadnici milicije i “Crvenih beretki”, ili grupe “Miće”. ( str. 172. Brđanin)

Od 3. juna 1992. pripadnici Vojske bosanskih Srba i rezervisti doveli su u Teslić od 100 do 120 Bošnjaka i bosanskih Hrvata iz okolnih sela. Prvo su ih zatvorili u zgradu SUP-a, a kasnije ih premjestili u skladište zgrade TO-a. (str. 172. Brđanin)

Pripadnici paravojne grupe “Miće” su ubili 40 civila, Bošnjaka i bosanskih Hrvata. (str. 172. Brđanin)

U zgradi apoteke u Pribiniću, koja se prije izbijanja sukoba koristila kao skladište, osnovan je zatvor za muškarce Bošnjake, u kojem je u svako doba bilo od sedam do 25 zatvorenika. Najmanje pet zatočenika je podleglo ozljedama od batinanja u zgradi “apoteke” u Pribiniću. (str. 172. Brđanin)

Od jula do oktobra 1992. policije bosanskih Srba i vojska su silovali više Bošnjakinja u općini Teslić. (str. 187. Brđanin)

Do kraja jula su raseljene hiljade Bošnjaka i Hrvata iz Teslića, jer je stanovništvo napustilo to područje atmosfere straha koju je stvorila grupa “Miće” u saglasju s politikom, dok su vojska i policija organizirale nekoliko konvoja za “prelaske”. (str. 281. Stanišić i Župljanin)

Oštećeni su, ili razoreni, muslimanski i katolički vjerski objekti u ovoj općini (str. 280. Stanišić i Župljanin), (str. 297. Krajišnik)